Pyszny i zdrowy tort idealny na każde przyjęcie urodzinowe – poznaj nasz sekretny przepis


Któż z nas nie lubi słodkości? Cóż, pewnie takie osoby są w znacznej mniejszości. Wadą słodyczy jest fakt, że są bardzo kaloryczne, a te z supermarketów jeszcze pełne konserwantów. Na szczęście łakocie mogą być i smaczne i zdrowe. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam nasz sekretny przepis na tort, który sprawdzi się na każde przyjęcie urodzinowe.

Biszkopt w wersji wege jest łatwy w przygotowaniu

Oczywiście na samym początku należy przygotować biszkopt, jednak tym razem nie zrobimy zwykłego, lecz taki w wersji wege, a więc na bazie wegańskich jaj z tapioki. Są one naprawdę smaczne. Tutaj pamiętajcie, że aby uzyskać konsystencję jaj wystarczy je wymieszać z wodą. I od tego etapu zaczniemy. Koniecznie postępujcie według zaleceń producenta, co dotyczy stosunku wege jaj do wody. Potrzebujcie ilość odpowiadającą 5 jajom kurzym. Proszek mieszacie z wodą, następnie miksujecie przez około 5 minut na średnich obrotach i dzięki temu masa stanie się bardziej puszysta. Jeżeli zastanawiacie się czy wege jaja są zdrowe i naturalne, to odpowiedź brzmi „tak”. Ich skład jest prosty i w pełni naturalny. Jest stworzony na bazie tapioki, mąki ziemniaczanej, babki jajowatej i inuliny. Skoro jajka gotowe, to dodajcie do masy 4 łyżki miodu, rzecz jasna sztucznego. Całość znowu trzeba wymieszać. Teraz czas na mąką i tutaj potrzebujcie 2 szklanki mąki kokosowej. Gdy masa jest już gotowa, dosypujecie 3 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dolewacie pół szklanki mleka owsianego. Całość znowu mieszacie i przelewacie do tortownicy. Ciasto należy piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni. Jeżeli masa wyda się Wam za rzadka, to wystarczy tylko dodać nieco więcej mąki kokosowej. Dodatkowo w międzyczasie przygotujcie jeszcze opakowanie do tortu. Jeżeli chcecie podarować ten wypiek bliskiej osobie, to opakowanie ozdobne będzie idealne. Notabene to także świetny pomysł na prezent. Czas przejść do kremu.

Owocowy zawrót głowy

Krem przygotowujemy w oparciu o owoce. W blenderze umieszczamy 10 truskawek, dodajemy garść malin, następnie jednego banana pokrojonego w plastry i całość blendujemy na gładką i kleistą masę. Jeżeli jednak jest ona bardzo płynna to należy dodać jeszcze kawałek banana. Masę wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Gotujemy pół litra mleka owsianego, dodajemy do niego łyżkę miodu, następnie 4 łyżki mąki migdałowej i 1 pełną łyżkę ziemniaczanej. Energicznie mieszamy i podgrzewamy aż do czasu zagęszczenia się budyniu. Może być on bardzo kleisty i to nie przeszkadza. Czekacie aż ostygnie i dodajecie masę owocową. Całość wystarczy tylko wymieszać i gotowe.

To już prawie wszystko

Biszkopt przekrawamy na pół, a raczej w pół. Wykładamy na niego masę i płaskim nożem rozsmarowujemy po całości. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce. Teraz pozostaje już tylko zrobienie masy, którą posmarujecie górę i boki tortu. W garnuszki rozpuszczamy 4 rzędy czekolady surowej, dodajemy do niej garść malin i 3 łyżki kakao. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy aż powstanie gładka, acz gęsta masa. Wyciągamy tort z lodówki i ową masą rozsmarowujemy brzegi i górną część wypieku. Gdy masa jeszcze nie stężała, kroimy w kostkę truskawki i umieszczamy na niej. Teraz ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin i jest gotowe. Pozostaje już tylko je przełożyć. Klasyczne opakowanie na tort będzie idealne.

Pomysł na krem nr 2

Jeżeli jednak nie lubicie bardzo owocowego kremu, to zawsze możecie go wykonać na bazie buraków. Wystarczy tylko ugotować jednego buraka, następnie zblendować go na gładką masę. Nadmiar soku należy usunąć. Do buraczanej masy dodajemy kilka łyżek soku z cytryny, a następnie masę dodajemy do budyniu przygotowanego z przepisu, który podaliśmy wyżej. Smak takiego kremu jest słodki, ale i kwaśny. Nie jest też pospolity i co ciekawe nikt nie domyśli się, że jest on przygotowany na bazie bardzo zdrowego buraka.

Gwarantujemy, że taki tort zawsze się udaje. Jest obłędnie smaczny, ale i bardzo zdrowy, wszak jest pełny witamin i to niezależnie czy krem przygotujecie na bazie owoców czy buraka. Zatem nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu poradzą sobie z tym świetnym przepisem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *