Jak uprawiać aloes i jaka ziemia będzie najlepsza?


Wiele osób docenia właściwości prozdrowotne aloe vera, czyli aloesu. Miąższ z aloesu służy nie tylko do stworzenia kosmetyków nawilżających, ale i ożywczych napojów. Aloes ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Dobrze działa na wszelkie zmiany skórne, dlatego warto go dodawać do potraw, jak również maseczek. Warto zatem dowiedzieć się więcej na temat tego, jak uprawiać aloes i jaka ziemia będzie dla niego najlepsza.

Jaka powinna być ziemia dla aloesu?

Na samym początku warto podkreślić, że aloes wywodzi się z Afryki, gdzie jest spotykany w naturalnych warunkach. Jest sukulentem, dlatego dobrze znosi suszę, a jednocześnie nie znosi stojącej wody. Aloes preferuję glebę o odczynie pomiędzy 7, a 8,5 pH, zatem lekko zasadową. Ziemia ogrodowa nie jest wystarczająca dla tej rośliny, która ma swoje specyficzne wymagania.

Dlaczego uniwersalna ziemia ogrodowa nie wystarczy?

Wiele osób pewnie zastanawia się, dlaczego uniwersalna ziemia do ogrodu nie wystarczy w przypadku aloesu. Odpowiedź jest tutaj stosunkowo prosta, a mianowicie jest ona zbyt wilgotna. Jeśli chce się takową zastosować trzeba ją najpierw wysuszyć w piekarniku. Jednak taka ziemia mocno wchłania wilgoć i może to powodować rozwój chorób grzybowych u aloesu, dlatego warto ją wzbogacić o inne składniki bądź też wybrać ziemię dedykowaną do kaktusów i sukulentów. Jednak i w tym ostatnim przypadku trzeba ją dodatkowo wzbogacić, aby zapewnić aloesowi najlepsze warunki do rozwoju.

Jak wykonać mieszankę ziemi dla aloesu?

Warto zatem postawić na samodzielne sporządzenie podłoża dla aloesu. Co będzie potrzebne? Wspomniana już uniwersalna ziemia do kaktusów i sukulentów, a także piasek i pelit lub pumeks. Wszystkie składniki powinny być zmieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach. Perlit bądź pumeks można zastąpić w tej mieszance drobnymi kamieniami albo zdecydować się na kermazyt. Do przygotowania podłoża dla aloesu należy wybrać ziemię przepuszczalną i lekką. Dodatek piasku i żwiru zmniejsza prawdopodobieństwo gnicia korzeni aloesu. Warto wiedzieć, że lepszą przepuszczalność ma piasek gruboziarnisty i taki należy wybierać do podłoża dla aloesu. Piasek z ogrodu się nie sprawdzi, bo najpewniej jest pełny bakterii, co spowodowałoby zarażenie aloesu różnymi chorobami. Perlit, jak i pumeks także są odpowiednio przepuszczalne, zapobiegają zbijaniu się ziemi, a ponadto w niewielkim stopniu zatrzymują wilgoć. Mieszanka dla aloesu powinna składać się z trzech części ziemi do ogrodu dla sukulentów, dwóch części piasku lub żwiru oraz jednej części perlitu lub pumeksu. Jeśli ziemi do aloesu masz więcej niż potrzeba, przechowuj ją w ciepłych i suchych warunkach.

Czy aloes można uprawiać na zewnątrz, a jeśli tak to jak to robić?

Aloes można hodować na zewnątrz, ale nie przez cały rok, a jedynie od wiosny do jesieni. Gdy robi się zbyt zimno musi być przeniesiony do wnętrza. Aloes należy przesadzać wiosną w miejsce, które jest dobrze nasłonecznione przez 3-4 godziny w ciągu dnia, a później panuje w nim cień. Dzięki takim warunkom aloes może odpowiednio zmagazynować swoją energię. Aloes powinien być umieszczony na podwyższeniu z usypanej ziemi. Taki sposób sadzenia sprawia, że nadmiar wody może swobodnie spływać i nie gromadzi się ona w korzeniach. Dzięki temu aloes jest odżywiony. Warto stosować odpowiednie nawozy do aloesu i tu oczywiście sprawdzą się te przeznaczone do kaktusów i sukulentów. Dzięki temu można dostarczyć tej roślinie, która w naszych warunkach klimatycznych w naturze nie występuje, odpowiednie składniki odżywcze.

Aloes doskonale sprawdza się do wielu zastosowań. Ucięty liść należy odpowiednio przygotować. Sok z aloesu nie nadaje się do zastosowania, bo może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, natomiast miąższ jest doskonałym dodatkiem do koktajli czy smoothie. Trzeba obciąć obie końcówki aloesu, a także kolce z każdej strony. Można postawić go na kilkanaście minut do szklanki. Wtedy wypłynie sok, który nie jest potrzebny. Potem można obrać aloes ze skórki i miąższ który pozostał zblendować. Oczywiście równie dobrze taki aloes można zamrozić, nawet jest to rekomendowane. Po jednym dniu się go rozmraża i wtedy dodaje do potraw albo kremów czy maseczek.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *